Polityka prywatności

Niniejsza Polityka prywatności dotyczy wszystkich usług oraz produktów oferowanych przez serwis XBMS.EU, XBMS.Cloud, XBMS.PL oraz BMS.PL i jest skierowana do projektantów oraz integratorów. W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących niniejszej polityki prywatności prosimy kontaktować się ze nami za pośrednictwem poczty elektronicznej: info@qcontrols.pl
Użytkownik rejestrując się w serwisie XBMS podaje swoje dane dobrowolnie. W trakcie rejestracji Użytkownik podaje login oraz hasło zabezpieczające konto użytkownika w serwisie XBMS. Login i hasło powinny być strzeżone przez Użytkownika przed wykorzystaniem przez osoby nieuprawnione.
Podczas wizyty Użytkownika na stronie serwisu XBMS automatycznie zbierane są informacje o adresie IP, nazwie domeny, typie przeglądarki oraz typie systemu operacyjnego. Dane te mogą być zbierane przez pliki „cookies”. Serwis gromadzi również dane Użytkowników, takie jak adres e-mail oraz dane adresu IP, którzy kontaktują się za pomocą formularza kontaktowego.

Dane podane przez Użytkownika podczas rejestracji są wykorzystywane do umożliwienia Użytkownikowi zalogowania się w serwisie XBMS w celu dostępu do dokumentacji systemu oraz do rozsyłania informacji. Rejestracja w serwisie XBMS jest konieczna, jeśli Użytkownik chce pobierać pliki znajdujące się w dziale dokumentacja lub strefa projektanta. Rejestracja w serwisie jest jednoznaczna z wyrażeniem zgody na otrzymywanie newslettera XBMS.
Dane zbierane automatycznie mogą być użyte do personalizacji zawartości stron serwisu XBMS.
Dane zbierane za pomocą formularza rejestracyjnego są wykorzystywane w celu prowadzenia korespondencji z Użytkownikiem.
Dane Klienta mogą być udostępniane Generalnemu Inspektorowi Ochrony Danych Osobowych oraz organom ścigania i organom wymiaru sprawiedliwości na mocy przepisów prawa.

Użytkownikowi przysługuje prawo uzupełnienia, uaktualnienia, sprostowania, zaniechania przetwarzania, usunięcia danych osobowych, jeżeli są one niekompletne, nieaktualne, nieprawdziwe lub zostały zebrane z naruszeniem ustawy albo są już zbędne do realizacji celu, dla którego zostały zebrane. Pozostałe prawa i obowiązki Klienta w zakresie danych osobowych określa ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., Nr 101, poz. 926 ze zmianami).

Poprzez pliki „cookies” należy rozumieć dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, przechowywane w urządzeniach końcowych użytkowników przeznaczone do korzystania ze stron internetowych serwisu XBMS. Pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową dostosowaną do jego indywidualnych preferencji. „Cookies” zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
Pliki „cookies” używane są w celu dostosowania zawartości stron internetowych do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych. Używane są również w celu tworzenia anonimowych, zagregowanych statystyk, które pomagają zrozumieć w jaki sposób użytkownik korzysta ze stron internetowych co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości, z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika.
Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików „cookies” mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym.
Standardowo oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych domyślnie dopuszcza umieszczanie plików „cookies” na urządzeniu końcowym. Ustawienia te mogą zostać zmienione w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików „cookies” w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików „cookies” dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Ograniczenie stosowania plików „cookies”, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.

Serwis XBMS zastrzega sobie prawo do zmiany niniejszej Polityki Prywatności, o czym Użytkownicy serwisu zostaną poinformowani na stronie serwisu.